Grekland

grekland15

Växthuset stod klart försommaren 2009 och döptes till Grekland, dels för min längtan dit och dels för att det blir rejält varmt därinne, typ Grekland. Växthuset är kvadratiskt, 6x6m. Jag har sammanställt lite bilder som följer projektet från start.

grekland1

Jag hade länge drömt om ett lite större växthus och när vi inte kunde odla på friland för dom där jäkla sniglarna så blev det gamla grönsakslandet en perfekt plats. Men först lite förarbete!

grekland2

Lite och lite förresten…

grekland4

Man glömmer lätt det där andra när man sitter och dreglar i växthuskatalogen. Som tur var slapp vi spränga trots att vi bor på ett  berg.

grekland3

Byggsatsen levererades redan i februari, bara glaset vägde 1500kg!

grekland6

Bestämde att huset skulle stå på Lecablock. På ena sidan blev grunden fem skift hög och som minst ett skift i ena hörnet där berget tittade fram.

grekland7

grekland5

19 ton makadam gick inte att lasta av speciellt nära, skotta makadam är ingen höjdare precis…

grekland9

Dräneringen och strömmen fixad.

grekland8

Inne i huset byggdes en mur upp som man kan gå runt men helst inte i.

grekland10

Marken är planerad runt huset och sidorna är på plats.

grekland11

Nu börjar det likna nå´t. Vi har lastat in 27 ton jord och nu kliar det rejält i fingrarna att få sätta igång med odlandet.

grekland12

grekland13

Redan första säsongen var det full djungel och allt slit var glömt, förutom en ömmande rygg.

grekland14

Bilderna är tagna 2009 och växthuset har fyllt oss med glädje och grönsaker, färger och medelhavsklimat sedan dess. Kanske inte bara glädje, de följande två vintrarna höll på att knäcka huset och ett stort isflak från magasinstaket intill tryckte in rutorna nertill men mirakulöst nog så höll dom även om det var lite spänt att med domkraft sakta få tillbaks väggen i läge.

Grekland-130705

Två kraftiga stockar stöttar också upp taket numera men det är bara snyggt!

grekland16

Första året planterades två vinstockar och bilden från 2014 visar vilken enorm växtkraft dom har. Läs mer om druvorna under Vitis.

 

Växter som växer vid grekland