Tigridia pavonia

PÅFÅGELSLILJA, Tigerblomma.

(-pavonia efter J. A. Pavon. Han var en spansk botanist som i slutet av 1700-talet reste runt i Sydamerikas tropiska och subtropiska områden tillsammans med kollegan H. Ruiz. Dessa står som auktorer eller upphovsmän till en mängd arter och släkten efter att ha publicerats i skrift i vetenskapliga tidskrifter). Nog om detta.

Påfågelsliljan som tillhör Irissläktet växer i subtropiska Mexiko och trivs i fuktiga men väldränerade lägen med mycket sol.

Från sidan påminner den om en Tulpan med vingar…

Den finns i ett antal olika färger, gult rosa vitt brandgult lila och där emellan. Enda smolket i bägaren är att den blommar kort, oftast bara en dag, men många stänglar med flera knoppar gör att det alltid är några som blommar från slutet av juli och fram till frostens slutgiltiga veto.

Då är det dags att plocka upp lökarna och vinterförvara dom på något svalt ställe. Sedan får man rulla tummarna fram till april och börja driva upp dom igen. Sätt knölarna ganska djupt och med ett avstånd på 10-12cm. Vi brukar ha dom i tämligen stora krukor, först inomhus där dom kan vakna i lugn och ro, för att sedan avhärdas i det stora växthuset någon månad senare. I mitten av juni placeras krukorna ut på lämpliga ställen där solen når fram, då får dom samtidigt en riklig giva kompost som toppdressing.