Cucumis sativus var. sikkimensis

SIKKIMGURKA

Går även under namn som: Brun Nätgurka, Khiva-gurka, Nepalesisk Gurka, Röd Nätgurka.

Jag provade att odla den här gurkvarianten i det stora växthuset och rankorna såg ut som vanliga gurkor. Problemet var att den bara levererade hanblommor till långt fram på sommaren och först fram i slutet av juli befruktades några honor.

Till höger om bordet slingrar den sig upp bland vindruvorna.

Det är en gurkvariant som är välkänd i många centralasiatiska republiker där den funnits i en mängd former sedan urminnes tider. Den äts i stora mängder av invånarna i Sikkim och Nepal ungefär som vi äter färska meloner. När gurkan fortfarande är grön gör man en god gurksallad av den. När den tillslut mognar får den ett vackert nätmönster mot det mörkbruna skalet. Då kan man gräva ur innehållet som doftar behagligt och blanda med citrusfrukter till en uppfriskande sallad en het sensommardag. Eller varför inte lyxa till det med färska fikon!

För oss i västvärlden blev Sikkimgurkan i mitten av 1800-talet känd genom Joseph Dalton Hooker, en berömd botanist och upptäcktsresande som i november 1847 gav sig ut på en flera år lång resa till Himalaya och som första europé samlade in växter till Kew Gardens i London.