Mesembryanthemum crystallinum

ISÖRT

ISORT-100526

Detta är en speciell liten grönsak som varit svårt att få tag på frö från men som nu saluförs av flera fröfirmor. Den härstammar från Sydafrika och upp mot Namibia där den växer under stekheta förhållanden. Växten har en speciell förmåga att lagra vätska genom att enkelt uttryckt inte andas koldioxid under dagen.

ISORT-150629

Jag försår den i början av april inomhus och planterar ut den i växthus i maj. Den är värmeälskande och mycket frostkänslig.

ISORT-100814

Under försommaren kan bladen bli upp till 10cm i diameter och man skördar bladen kontinuerligt. Längre fram på sommaren blir bladen mindre och man kan istället skära ner plantorna kraftigt, äta stam och småblad och låta plantan utveckla nya blad eller låta några gå i blom och hoppas på frö.

isort-100613(2)

Smak och konsistens är lite annorlunda mot vad man är van vid i sallader. Bladen är halvt suckulenta, lite salta, ganska tjocka och saftiga, övertäckta med små glänsande pärlor likt iskristaller vari vätskan lagras. När man håller ett nyskördat stort blad i handen känns det mjukt, nästan som ett valpöra!

isort-100613

Mesembryanthemum betyder -Blommar vid middagstid- Växten tillhör familjen Aizoaceae som i sin tur kan översättas med -Alltid levande- ungefär. Epitetet crystallinum beskriver -is, frost, kristall-