Vitis

VINDRUVA

Vitis-Aurore-150830k

För länge sedan, i min barndom besökte jag ofta ett trädgårdsmästeri som låg här i Blackstorp. Jag sprang nog mest i vägen men fick hjälpa till att “tjyva” tomater och andra lite enklare bestyr. Genom det långa växthuset hängde en vinranka i taket och ibland fick jag smaka. Jag tror att den förundran och förtjusning som jag upplevde då sådde ett frö till mitt stora intresse för det som växer och går att odla.

Vitis-Aurore-090522(2)k

Noa ska enligt myten vara den förste som anlade en vingård och enligt Bellman planterade han vinstockar så fort han lämnade arken. När växthuset Grekland nästan var färdigt i maj 2009 satte jag enligt traditionen en ynklig liten druvplanta som första växt, den skymtar nere i högra hörnet av bilden.

Vitis-Aurore-090522k

Sorten heter ’Aurore’ och är en gulgrön druva, ibland kärnfri, med en sötsyrlig smak.

Vitis-Aurore-100704(1)k

Mina kunskaper om vindruvsodling var ytterst teoretiska och redan från start gjorde jag nog en del misstag, eller jag hade inte riktigt bestämt mig för syftet med stockarna. Skulle dom i första hand leverera druvor eller ge behaglig skugga, eller både ock? Det sista alternativet klingade bäst så jag lät till slut två stammar gå upp för att täcka en större yta. Bilden är från andra säsongen och enligt expertisen skulle man ta bort klasarna men det kunde jag ju inte.

Vitis-Schuyler-140823(1)k

Samtidigt med ’Aurore’ planterades på andra sidan sittplatsen den goda sorten ’Schuyler’ som på bilden är inne på sin sjätte säsong.

Vitis-130502(3)k

Nu lite grann om hur man kan tänka runt beskärning. Vinrankorna växer med en enorm kraft och kan lätt skapa ett virrvarr, så för att ha en chans att styra upp bör man tänka på några viktiga saker.

vitis-151226(3)k

Beskär förvedade stammar i slutet av december. Gör man det under sommaren kan de förblöda. Så när julen är över tar man en sekatör och klipper bort allt som sticker ut från stammarna. Nu kan man också passa på att spara någon gren som pekar åt ett nytt håll som man vill skugga ner eller så. Bilden tagen före beskärning.

vitis-151226(4)k

Efter beskärning där jag sparat några inkortade grenar och resten är borta. Löven i bakgrunden är från en Clematis som gillar att klänga runt bland vinrankorna.

Vitis-Schuyler-140505k

Vitis-Schuyler-150425k

I slutet av april brakar det loss med massor av skott som skjuter ut från ställena som beskars under vintern. Man kan redan nu bryta bort skott som sitter för nära varann, en första gallring.

Vitis-150603(3)k

Vitis-130608k

I början av juni tar man fram storsläggan och gallrar skoningslöst så att druvklasarna som blir kvar får gott om livsrum. Här ska man vara rätt hård vilket jag brukar misslyckas med, vilket i värsta fall kan ge upphov till mögelbildning i klasarna om sensommaren blir regnig. På varje skott sparar jag en klase och klipper av efter ett blad ovanför. Ju mer man gallrar bort desto större druvor på de sparade klasarna. (Ska försöka lära mig det!).

Vitis-Schuyler-150706k

Borde nog gallrat hårdare…

Vitis-130712(1)k

Ja, sedan får man sköta rankorna ungefär som tomatplantor, nypa bort nya skott som envetet dyker upp. Bilden från mitten av juli

Vitis-Schuyler-110725(5)k

I slutet av juli börjar det hända saker, ’Schuyler’ börjar mogna och om någon vecka är det dags att börja plocka.

Grekland-140823(3)k

Mitten av augusti och min barndoms dröm infrias med råge. Vi gör inte vin av druvorna utan smaskar i oss långt fram i oktober om gubben Frost tillåter. Att äta obesprutade vindruvor är en lyx som inte borde vara det. Smask!