Vuylstekeara ‘Naskapi’

PALETTORKIDÈ

även x Vuylstekeara Cambria ‘Naskapi’

Släktet har fått sitt namn efter den belgiske orkidéodlaren Charles Vuylsteke som korsade fram flersläktiga orkidéhybrider. Främst korsbefruktade denne pionjär epifytiska arter från Brasiliens och Colombias höglandsskogar.

1904 registrerades hans första flersläktshybrid x Odontioda som tilldelades flera medaljer. Vuylsteke är alltså upphovsmannen till det idag så populära släktet, kanske mest känt för en av tidernas mest lyckade hybrider, X Vuylstekeara (Cambria) ’Plush’ och som går att hitta i olika butiker om man har tur.

Vår Palettorkidé införskaffades 2019 och på en liten lapp nedstucken i krukan stod det rätt och slätt Cambria. Eftersom jag är novis inom det mesta som rör orkidéer, dess skötsel, släkten osv, så var jag bara tvungen att försöka spåra vad det var som blommade så vackert i vårt hem. Den belgiska plantskolan Orchids Petrens & Co har ett stort utbud och på deras hemsida hittade jag tillslut en bild som överensstämde med vår skönhet.

Om jag förstår det hela rätt så används Cambria som något slags epitet när den berömda V.’Plush’ finns med på ett hörn bland de olika släktena och hybriderna som korsas.

Första året var ingen större succé för vår planta, i ett lite väl ljust fönster och med en temperatur runt 22C blommade den raskt över på några veckor. Året därpå, pandemiåret 2020 fick den stå på en hylla i det nya Orangeriet och framåt hösten växte tre blomstänglar fram.

I slutet av november slog den första blomman ut och när jag skriver detta drygt sju veckor senare så börjar den sakta tappa färg, alltså bara den första blomman. Plötsligt känner man sig lite stolt över att ha skapat förutsättningar som uppenbarligen gynnar den fina ‘Naskapi’. Att det tydligen är en lättodlad orkidé struntar jag i!!