Tulipa sprengeri

SOMMARTULPAN

Tulipa-sprengeri-060613-c

Denna tulpan är någonting alldeles extra. För det första så är den fantastiskt vacker i sin stilrena enkelhet, designad som hämtad ur en barnteckning. För det andra så är den inte så noga med läget, allt från full sol till skuggan under ett träd. Den blommar dessutom senare än alla andra tulpaner, in i juni månad och verkar inte bry sig särskilt över blöta somrar.

Tulipa-sprengeri-150613(1)

Tulipa-sprengeri-060419-b

Inte nog med detta, den är också förhållandevis lätt att föröka från frö (om man slänger fröna bland ogräset istället för i sålådorna, enligt Botanicus). Sagt och gjort, jag slängde ut lite frön här och var och många började gro men bara ett fåtal lyckades undvika alla faror fram till blombar storlek, vilket tog ca fem år.

Tulipa-sprengeri-150611

Hallonsnåret verkar vara en passande miljö för Sommartulpanen. Frösådda 2006.

Tulipa-sprengeri-150613(7)

Så varför växer den inte i varenda trädgård då? Svaret är förmodligen -priset. Den kostar oftast över hundra kronor stycket om man ens lyckas få tag på den.
Sommartulpanen är i sig ett mysterium då den inte går att inordna i någon av de gängse sektioner som vetenskapen delat upp tulpansläktet i, utan fått bilda en alldeles egen liten grupp. Ursprungligen växte den i nordvästra Turkiet, nära Amasya och beskrevs första gången i slutet av 1800-talet av John Baker, chef för Kew Herbarium och en ledande specialist på fr.a. liljeväxter. Den samlades in och förökades fram till första världskriget av firman Damann & Co. i Neapel som, kan man gissa, samarbetade med plantskoleägaren Karl Sprenger, han som fick ge namn åt denna raritet. Sprenger dog under kriget samtidigt som tulpanen försvann från sin naturliga växtplats. De lökar vi lyckas komma över idag härstammar uteslutande från Kew Herbarium, som räddade en stock åt eftervärlden. Efter att jag skrev detta har tydligen nya fynd nyligen gjorts i Turkiet!