Syringa vulgaris ’Sensation’

SYREN ’Sensation’

Denna sensation är en mutation av Syringa ’Hugo de Vries’ och är unik bland Syrener då det är den första tvåfärgade selektionen. Dirk Eveleens Maarse Sr, trädgårdsmästare från Aalsmeer i Holland introducerade den 1938. Hans svärfar K. Keessen Jr hade några decennier tidigare korsat fram just S. ’Hugo de Vries’ och i någon av buskarna fick Dirk syn på grenar med avvikande blomning vilka han selekterade och förökade upp.

S. ’Sensation’ är en s.k. ’periclinal chimera’ inom botaniken en växt där två olika vävnader växt samman. Ibland kommer grenar med enfärgade blommor vilka man kan klippa bort om man tycker så. Busken fick samma år som den introducerades ett: First Class Certificate (KMTP) = Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde.

På 50-talet tog Dirk initiativet att skapa Syrenparken i hemstaden Aalsmeer, staden som är känd för att ha den största byggnaden för blomhandel i världen och är stor som nio fotbollsplaner.

Alla blommor vi ser i handeln har förmodligen passerat den gigantiska blomsterauktionen i Aalsmeer. Vi var där för några år sedan och omfattningen och hanteringen var förbluffande och nästan skrämmande!

Auktionen i full gång.