Rosa ‘Gospel’

ROS 'Gospel'

Rosa-gospel-140711

Denna Te-hybrid introducerades 2012, en nutida Ädelros eller Snittros. Förmodligen zon 2-3. Den har funnits som vacker och väldoftande snittblomma i handeln ett tag efter att Hans Jürgen Evers korsade fram den 2002 men först 2012 öppnades möjligheten för oss vanliga trädgårdsnördar att införskaffa busken då den tyska plantskolan Rosen-Tantauas släppte ut den på marknaden.

Rosa-Gospel-130722(1)

Jag försöker så gott det går att föra anteckningar på nya växter och exklusivt följer här några rader från 3 nov. 2012:

Igår kväll kom vi hem från en minisemester i Helsingborg/Humlebäck/Köpenhamn. På hemvägen tog vi en sväng förbi Cedergrens plantskola i Råå. Denna mytomspunna handelsträdgård med förmodligen Nordens största utbud av Gammaldags Rosor och Klematis. Man blir snabbt överstimulerad i en tocken miljö även om jag sonderade på deras hemsida innan resan. Jag frågade istället ägaren om han hade någon ros som kunde fylla Innanför med en kraftig doft och efter några funderingar föreslog han en ros som han fått in från Tyskland men som han inte visste så mycket om förutom att denna buske tydligen hade fått hans näsa på knä i somras.

Cedergrens-i-Raa-130404(2)

Krister Cedergren t.h. är tredje generationen på plantskolan som firade 100-årsjubileum 2015. Sommaren 2019 avvecklades tyvärr  verksamheten och en av Sveriges främsta plantskolor, specialiserade på rosor och klematis, finns ej mera.

cedergrens-121102

Jag planterade den alltså i november och året därpå var den i blom. Doften är verkligen fin, mycket fin.