Rhipsalis campos-portoana

DJUNGELKAKTUS

Synonym Erythrorhipsalis campos-portoana

Rhipsalis campos-portoana är en art i mistelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde längs med kusten i Atlantskogar och i molnskogar på höjder upp till 2300 meter i sydöstra Brasilien.

Den är en epifyt med hängande segmenterade stammar som delar sig flera gånger ner mot en segmentskarv eller en avslutande blomma. Blommorna hänger som små vita klockor längst ut på änden av ett segment. Den öppnar sig aldrig helt. Här hemma har den blommat i mars/april några gånger men nu senast blev det efter några veckor fullt med knoppar efter att jag i början av oktober flyttade in den i Orangeriet. Får se om de mulna och regniga novemberdagarna med ett fåtal soltimmar lyckas få knopparna att slå ut.

Jodå, men det dröjde fram till mitten av december. Klockorna öppnade sig lite grann och fram skymtade delvis rosaröda ståndare.

Under sommaren får den stå i en skyddad vrå med morgonsol och lite sen kvällssol.

Under vintern hänger den ljust och högt. Orangeriet har en ganska hög luftfuktighet normalt men några växter behöver lite mer, så med tanke på att den i sitt ursprung trivs i fuktiga molnskogar så får den en dusch när jag passerar.

Här har det aldrig blivit någon frukt efter blomningen men den lär få små runda frukter i orange eller rött.

Rhipsalis är ett släkte av kaktusar med cirka 35 olika arter. En av de mest populära arterna är Rhipsalis baccifera, allmänt känd som Mistelkaktus. Alla arter är inhemska i regnskogarna i Sydamerika, Karibien och Centralamerika, vilket leder till att de klassificeras som djungelkaktusar.