Phlebodium aureum ’Blue Star’

HARTASSBRÄKEN ’Blue Star’

Ett litet släkte ormbunkar om 10 arter varav P. ’Blue Star’ är den vanligaste i handeln. Lär även vara en av dagens mest populära arter av ormbunkar för inomhusodling. Växer naturligt i tropiska delar av Amerika, främst i Florida men är också vanlig i Karibien och tropiska Sydamerika. Hartassbräken är en epifyt som i sin naturliga miljö fäster sina krypande jordstammar eller rhizomer längs trädstammar och grenar men växer även på marken om solljuset är tillfredsställande.

På fönsterbrädan trivs den i ett ljust läge utan direkt solljus, helst i ett östläge. Den klarar torrare förhållanden än vad ormbunkar gör generellt och trivs i normal rumstemperatur om jorden hålls fuktig. De första åren fick den en plats i det stora växthuset, här tillsammans med ytterligare en som tyvärr frös bort en kall höst.

Vi köpte en liten planta som när jag skriver detta har hunnit bli ca 10 år. Varje år när våren tonar över i försommar ställer vi ut den mot ett litet berg i en skyddad vrå under en stor Näverhägg dit solen hittar in en stund på förmiddagen. De sista dagarna i september är en lämplig tid att flytta in ormbunken. Den får stå högst upp på en hylla i Orangeriet och drömma om den gångna sommaren…

Hartassbräken har mycket vackra djupt flikiga blad eller lober som sträcker sig ut likt fingrar. Bladen är blågrå eller blågröna och på undersidan sitter sporgömmen i eleganta rader.

Jag hittade en annan namnsort: Phlebodium aureum ’Davana’ som är minst lika vacker. Har haft den bara några veckor nu så framtiden får utvisa om den trivs under samma betingelser som sitt halvsyskon.