Phaedranassa dubia

KOLIBRILILJA

Denna Amaryllis-släkting härstammar från Ecuador där den växer bland bergssluttningar. Den har blommat troget varje år sedan jag fick tag på en lök 2014. Det enda den verkar behöva är en torrperiod någon månad eller två. Här har det räckt med att låta den vila i ett ganska kallt förråd, för att framåt april börja visa livstecken.

Den utvecklar snabbt en stängel som kan vara mellan 30-40cm med en kvast av knoppar.

I slutet av 2019 blev Orangeriet äntligen klart och Kolibrililjan fick en plats på främre parkett. Nu veckan innan jul blommar den för fullt, vackrare än någonsin trots korta dagar med dagsljus.

Det finns nio arter av liljan och flera av dom har snarlika blommor så jag hade vissa dubier angående vilken art jag fått tag på. Epitetet –dubia betyder dessutom -osäker, eller -svårbestämd! Det verkar som att det ändå är en Phaedranassa dubia då den har ett gult band som skiljer det gröna från det glödande rosa, vilket också bekräftas av näthandeln Telos Rare Bulbs som specialiserat sig på sällsyntheter från bl.a. Sydamerika.

Frökapseln har en originell form och när den spricker upp brukar jag så fröna direkt i samma kruka vilket efter några år resulterat i flera lökar.

Ibland blommar den i juli….