Oxalis triangularis ‚Sunny’

TRIANGELOXALIS 'Sunny'

Även Rödbladig Lyckoklöver

En Oxalis med mycket vackra klöverliknande blad och ljust rosa blommor som kontrasterar smakfullt. Bladen tonar i djupt vinrött och purpur, sluter sig när ljuset avtar på kvällen.

Längs med dammkanten står ett antal krukor och på den skuggigaste platsen där solen bara kommer åt några timmar på morgonen trivs den bra.

Norrväggen innanför Planket är en utmärkt plats för “Lyckoklövern”.

Om man tömmer krukorna på hösten så hittar man små  kotteliknande knölar eller mer korrekt, rhizomer. Dessa är egentligen en typ av stam under jord som växer horisontellt. De skickar ut stjälkar och rötter från sina noder så att nya växtgrenar kommer upp.

Rhizomerna hinner ibland utveckla stora köttiga gråvita morotsliknande rötter. Oftast har jag tidigare bara sparat kottarna men i år (-23) ska jag försöka övervintra hela paketet och se om det ger kraftigare plantor från start. (Besked från framtiden lär komma).

Vanligtvis odlar jag Triangeloxalis i krukor som jag bara ställer in i ett kallt skafferi på hösten om bladen vissnat ner eller så hamnar den i Orangeriet där den ibland fortsätter att blomma in i december om bara solen behagar skina. Bladstjälkarna sträcker sig efter ljuset, bladen är lika vackra som i somras.

I somras.