Hippeastrum x hortorum

AMARYLLIS

även Riddarstjärna

I Syd- och Mellanamerika växer Amaryllisen vilt på stäpper eller i skogsområden, men en del av de 60-70 olika arterna föredrar tropisk värme eller bergstrakter med varma dagar och kalla nätter. Under århundraden, ända sedan 1700-talet, har trädgårdsmästare korsat olika arter och fått fram hybrider med nya egenskaper som större blommor eller tunna linjer och strimmor. Nya namnsorter kommer hela tiden och snudd på identiska blommor har olika sortnamn beroende på vilken firma som korsat fram produkten.

↑ Amaryllis ‘Picasso’ är snarlik A. ‘Picotee’

Vilka arter som korsats eller hur många framgår heller inte av den lilla skylten som brukar vara nedstoppad i krukan.

Generellt blommar Amaryllisen i vår del av världen från senvintern fram till maj om man låter den vissna ner naturligt på hösten.

Men helst vill man ju att den ska blomma vid jul och det finns några knep att preparera den så att man flyttar fram blomningen några månader.

↑  ‘Hadeco’

Vanligast är att kyla ner löken i minst 10 veckor ganska kallt så att stärkelsen omvandlas till socker i löken vilket då triggar igång blomningen. Den behöver sedan 6-8 veckor på sig innan blommorna slår ut.

Scadoxus multiflorus kan ibland vänta med blomningen fram till jul.


HUR DU KAN FÅ SPARADE LÖKAR ATT BLOMMA IGEN, HELST TILL JUL.

När Amaryllisen blommat klart någon gång en bit in på det nya året så ställ den någonstans där bladen kan luta mot någon/något i lite halvskugga om möjligt. Vattna då och då, ge den sparsamt med gödning.

↑ ‘Tres Chic’ En av favoriterna med sin distinkta stjärna.

Sedan kan du rulla tummarna fram tills frosten är över då det är dags att plantera ut dom, helst i ett skuggigt land eller låda, gödsla på med vad du har till hands, kompost, benmjöl eller något annat smaskens. Det är nu som bladen ska fylla löken med kraft och tillväxt.

I lådan till höger på vår takterrass hamnar lökarna när frosten är förbi. En låg vägg skyddar mot söder.

Någon vecka in i augusti skördas lökarna. Blasten klipps bort även om det är knoppar på gång!

Jag putsar lökarna, tar bort alla rötter och tvättar dom noga samtidigt som jag kollar om någon lök är angripen av röta eller så vilket händer ibland om sommaren varit alltför blöt. Om röta upptäcks på delar av löken som i övrigt verkar frisk brukar jag gröpa bort rötan med en tesked och skrapa fram frisk yta. Sedan pudrar jag löken rikligt med aska.

Samtliga lökar får ligga och torka ungefär en vecka innan de läggs i en låda med stallströ en bit ifrån varann på någon mörk plats så kallt som möjligt. I augusti är det kanske svårt att hitta en sådan plats.

I vårt skafferi kan det vara 15c då, inte särskilt kallt men temperaturen brukar sjunka framåt hösten. Under åren jag testat att få lökarna i blom runt juletid har det räckt med temperaturen som skafferiet haft att erbjuda. Löken har en inre klocka som tickar igång någonstans runt 10c och nedåt. Det lär även gå att starta klockan om man förvarar löken någon månad i kylskåpet har jag hört men ej provat.

↑ ‘Tosca’

Någon vecka in i november är det så dags att plantera dom igen och hoppas på en fin blomning till jul.

Vi har golvvärme i Orangeriet och lite ljummen värme underifrån driver fram knopparna efter ett par veckor. Vattnar sparsamt med 1dl vatten var femte dag.

När stjälken syns under knoppen får Amaryllisen flytta in i huset och efter några veckor berika den mörkaste tiden på året med sina fantastiska blommor.

Till sist, den lilla magnifika tegelröda ‘Terra Mystica’ ↑