Helleborus x hybridus ’Red Lady’

HYBRIDJULROS ’Red Lady’

Julrosens blad håller sig gröna på vintern och piggar upp en annars ganska trist syn i landen. Blomningen kan vissa år sätta igång redan i mars men vanligast är under april.

H.orientalis växer naturligt i Grekland och öster ut mot Kaukasus och är tillsammans med H. purpurascens oftast förälder till en mängd av hybrider som finns på marknaden. ‘Red Lady’ är ett resultat av fröförökade korsningar som i slutändan blivit nästan fröäkta.

Gisela Schmiemann i Köln står bakom Lady-serien som innehåller lite olika färger. Gisela fick överta hela samlingen av Julrosor efter Mrs Helen Ballard som i England titulerades ’Queen of the breeders of Hellebores. Numera ryktas det om att samlingen vandrat vidare till en viss Peter Janke i Hilden om det kan vara av intresse.

När jag tittar lite närmare på bilderna så ser jag att blommorna är prickiga inuti. Så förmodligen är detta inte den ’Red Lady’ som planterades en gång utan ytterligare en frökorsning med den prickige grannen H. orientalis ssp. guttatus, så kan det gå!