Fritillaria michailovskyi

GULDKANTAD KLOCKLILJA

En av mina absoluta favoriter tittar fram under andra halvan av april. Jag har svårt att sätta fingret på vad det är som får mig på knä, den är bara … bedårande. Om humlan var en blomma skulle den nog se ut så här!

Denna Guldkantade Klocklilja är en bergväxt från nordöstra Turkiet som behöver lös och grusig jord. Växer naturligt i rasbranter och på subalpina ängar på hög höjd och är svår att få till att trivas här i trädgården.

Ofta överlever den max två säsonger på friland och vad jag förstår så behöver den stå torrt under sommaren. Även om jag täckt över med takpannor så vill det sig inte riktigt men skam den som ger sig.

Den odlas helst som krukväxt i ett alpinhus, även om den kan odlas i kraftigt dränerad jord som inte torkar ut alltför mycket på sommaren, säger information på nätet så det är väl bara att försöka vidare.

Fritillaria michailovskyi samlades först nära Kars i nordöstra Turkiet av S. J. Michailovsky 1904, men gick förlorad fram till 1965 när frun till den berömda växtsamlaren, Brian Mathew, Margeret Mathew hittade den växande i Sarikamispasset i nordöstra Turkiet. Tack för det!