Corydalis solida ssp. solida

STOR NUNNEÖRT, UNDERARTER

Efter en del år när arten C. solida etablerat sig i hundratal kom jag över några C. solida ’George Baker’ som sattes lite här och var i närheten av den vanliga Stora Nunneörten. Efter ytterligare några år dök det upp olika varianter i ett rött spektra från mörkt lila till blekt rosarött och andra däremellan.

En underbar färgkombination där ljusblått och vitt möter olika röda färger. Njutbart. Scilla luciliae, Stor Vårstjärna, som den blå heter sprider sig lika lätt som Nunneörten, fina kompanjoner.

En liten favorit är denna i rosarött med ljusa läppar. Jag flyttade några lökar till ett område i trädgården där det inte växer andra av samma art. Upptäcker på bilden att en mörkare variant smet med i flytten, nåja, kanske kan bli nått bra av det också.

Den röda C. solida ’George Baker’ verkar ha en väldig genomslagskraft. Myrorna hjälper till att sprida fröna åt alla håll i trädgården.

Mitten av april och färger som jag inte frivilligt blandar lite längre fram på säsongen får dispens under våren. Varsågod, brassa på! Här tillsammans med en Erythronium tuolumnense, Gul Hundtandslilja.

Detta är en lite annorlunda variant då den blir markant högre än de andra och dessutom tränger bladverket ut genom blomklasen. Läcker färg.

Alla dessa färgvarianter p.g.a. några C. solida ’George Baker’.

(Längst fram till höger i bild skymtar en i ljust lila! Ska nog selektera fram den om jag hittar platsen till våren…).