Caladium

KALADIUM

Caladium bicolor och/eller Caladium x hortulanum

hortulanus = trädgårdsmästare, anger att arten odlats fram med mänsklig hjälp.

En av de vackraste bladväxterna med härliga färger och fantastiska teckningar på de hjärtformade bladen. Tillhör familjen Calla-växter och liknar släktingen Taro till sättet att växa och formen på bladen.

Taro, Colocasia esculenta i växthuset

Den härstammar från tropiska och subtropiska regioner i Central- och Sydamerika där den växer som undervegetation i den fuktiga organiskt rika jorden under höggrenade träd som släpper igenom sparsamt med solljus.

Den är en relativt ny upptäckt för mig men på ett besök i Palmhuset i Göteborg föll jag pladask för denna fantastiska växt där den stod på muren runt en damm och drog blickarna till sig. Detta var 2018 och året efter hade jag fått tag på tre små knölar som tillslut släppte upp några blad i vackra färger. Sorten hette C. ’Tapestry’ och har i skrivande stund berikat växthuset och sedermera orangeriet under tre säsonger.

C. ‘Tapestry’ första säsongen och försöket 2019. Bilden tagen i oktober och vintervilan närmar sig. Intill står en frösådd av Klockmalva eller Blomsterlönn.

Samtidigt som pandemin bröt ut på bred front våren 2020 vann jag några auktioner på nätet och utökade min blygsamma kollektion med den märkliga C. Spring Fling’ som får olika färger på olika blad beroende på något som jag inte listat ut, kanske är den sådan, kanske ljuset förändras under sommaren och påverkar bladens färg?! En Brassia ’Summer Dream’ ville vara med också!

Ytterligare en planta hamnade på hyllan i orangeriet nämligen C. ’Royal Flush’ med stora blad i rött och grönt. Vacker på ett annat sätt, inte lika distinkta teckningar som de andra utan mer som en röd ädelsten, ungefär.

Glödande röd sträcker den på sig över sina släktingar.

Årets kap -21 blev den stilfulla C. ’Strawberry Star’ med sina vita blad och stänk här och var i rött.

Fram i november tröttnar växten på tillvaron som erbjuds och bladen säckar ihop. Dags att plocka upp knölarna och förvara dom över vintern på någon relativt varm plats.

Historiskt så har Caladium tydligen varit i odling redan på 1700-talet här i Europa och under 1800-talet korsade man fram ett flertal sorter med önskvärda egenskaper. Idag finns det mer än 1000 olika namnsorter och fler lär det bli.

Odling av Caladium är som störst i Florida med fält stora som tulpanodlingar i Holland. Nya hybrider tas fram, nu även sorter som har tjockare blad och som ska klara av att växa i full sol. Man har också en Caladium-festival varje sommar.

Som sagt så är jag nybörjare på att odla Caladium och att försöka förstå vilka behov som behöver uppfyllas. Den verkar gynnas av en svagt sur jord med ett ph-värde runt 6,0 till 6,5. Halvförmultnad förna, kanske från en bokskog eller blanda in barkmull och toppa med nästan färdig kompost, jag prövar mig fram…

En liten detalj: Växten är giftig, ät inte!

Våren -22 åkte en vän över till Florida just när knölarna fanns att köpa för en billig penning. Så i mitten av maj planterade jag ett 25-tal knölar som jag drev upp i Orangeriet.

Tillslut blev det lite trångt där så jag ställde ut krukorna i en skyddad vrå av Innanför där dom sköt fart ordentligt med stora vackra blad.

Jag fick ge upp att försöka hitta namn på dom utan bara helt enkelt njuta av fägringen!