Arisaema fargesii

KOBRAKALLA KINESISK-

Den Kinesiska Kobrakallan påträffades av botanikern Paul G Farges, en fransk missionär och växtsamlare som for till Kina som 24-åring och tillbringade mycket av sin fritid i nordöstra Sichuan där han samlade in frön och många tusen torkade växter som sändes till Paris Museum runt år 1900. Kobrakallan växer i de subtropiska centrala delarna av Kina och trivs i det vilda bland stenblock och buskmarker i soliga öppna platser samt i halvskuggiga skogsbryn.

En bit in i juni börjar den plötsligt att växa fram ur krukan efter 5-6 veckor utan ett endaste litet tecken. Kort därefter tittar blomman fram ur höljet nästan samtidigt som bladet.

En spektakulär blomma i mörkaste vinrött och genomskinligt vita ränder, mycket effektfullt! Den är nog den mest iögonfallande av Kobrakallorna och samtidigt en av de mest lättodlade.

Plantan växer fram ur, beroende på hur stor den blir, ganska små rosa knölar som skördas på hösten och vinterförvaras i ett kallt skafferi.

Den får stå i mycket lätt skugga med några timmars full sol under dagen.

Bladen är stora, tredelade och lite glansiga. På bilden står den längst till höger intill Arisaema candidissimum VIT KOBRAKALLA vars blad är mer matta, annars väldigt lika. Fram på sommaren får dom stå på en halvskuggig plats där västanvinden inte når fram.