Arisaema candidissimum

KOBRAKALLA VIT-

Det finns många vackra Kobrakallor, en del med udda former andra med fina färgkontraster eller läckra blad. Den vita Kobrakallan får mycket vackra blommor och stora 3-delade blad som är ett blickfång i sig.

Jag har när detta skrivs odlat den i drygt 10 år där de första åren mest bestod i att få en enda liten knöl att bli blombar. Efter ytterligare några år med flera knölar som förökat sig började jag få lite kläm på hur man kunde få den att trivas och att småknölarna som skördades runt moderknölen ibland började blomma redan efter två år.

Blomman, eller rättare sagt höljet eller hölsterbladet, brukar bli ca 15cm högt och är diffust grönt med ljusare strimmor på utsidan. Insidan är läckert rosa med strimmor och små mönster där även en grön spadix tittar fram. Den utvecklas till själva fortplantningsorganet med små hon- och hanblommor som ibland utvecklar frukt och frön om sommaren varit bra. Eftersom knölen brukar få ett antal småttingar så har jag inte provat att så ännu, får se…

När den skulle till att blomma i juli -23 blev det ett väderomslag med kraftiga vindar och spöregn, så jag flyttade in krukorna under tak längst in i Vrån dit inte busvädret nådde.

Slutet av juni och några småttingar blommar för första gången.

Bladet delar upp sig i tre delar likt ett gigantiskt klöverblad. Till skillnad från andra Kobrakallor som finns i trädgården är bladen matta.

När blomningen är över brukar jag ställa krukorna på ett relativt lugnt ställe i halvskugga där dom får stå ett par månader innan frosten slår till. Den vita Kobrakallan har som sagt ganska matta blad till skillnad mot den Kinesiska som tittar upp ovanför sina släktingar.

Knölarna blir till slut handflatsstora och ser lite köttiga ut. Jag lyfter upp plantorna ur krukorna någon gång i slutet av september strax innan frosten eller när bladen börjar sloka. Sedan rycker jag bort det gröna och sköljer bort allt löst, även hinnan som ligger ovanpå “ryggen” av knölen tas bort. Knölarna får ligga och torka i 8-10 dagar innan vinterförvaringen i skafferiet som håller mellan +4 till +10C beroende på hur kallt det är utomhus.