Anemone nemorosa ‘Allenii’

VITSIPPA 'Allenii'

anemone-nemorosa-all3

Vitsippan ställer inga större krav på växtplatsen mer än skydd för alltför stark sol. Jordstammarna breder ut sig ganska grunt och ogillar uttorkning. Jag satte några stånd på olika ställen med skiftande betingelser och alla utökar sina revir år från år, till och med i en syrenhäck.

Anemone-nemorosa-Allenii

Det stånd som ändå verkar föröka sig bäst står i sluttande västläge i närheten av några buskar som efter vitsippans blomning försänker platsen i skugga och gör att plantorna kan växa vidare under lång tid till förmån för kommande säsong. Man kan om man vill hämta lite ytmylla från platser där man vet att det växer vitsippor och använda det vid plantering.

Anemone-nemorosa-Allenii-070428

Namnsorten ’Allenii’ har fått sitt namn efter en viss James Allen, verksam vid Shepton Mallet, Somerset, som tog fram den runt 1890. Den har en underbar blekt lavendelblå framtoning som får en att stanna upp och förundras över allt det vackra. Börjar blomma i slutet av april och kan hålla på långt fram i maj.

Anemonor

På bilden visas tre sorters sippor, den svavelgula: Anemone x lipsiensis, den blåaste av Vitsipporna: Anemone nemorosa ‘Royal Blue’ och till höger: Anemone nemorosa ‘Allenii’.