Amelanchier alnifolia ‘Smoky’

SASKATOONBÄR 'Smoky'

Amelanchier-alnifolia-Smoky2

Saskatoonbär, Amerikansk Bärhäggmispel, Västamerikansk Häggmispel, Sen Häggmispel… Service Berry, June Berry… Kärt barn har många namn och jag har valt att kalla den för Saskatoonbär. Namnsorterna är inte särskilt kända i Europa ännu men börjar dyka upp i flera plantskolors sortiment. Detta är en flerstammig buske som är släkt med Amelanchier spicata  vår vanliga Häggmispel (se bild längst ner). I Kanada har man sedan lång tid förädlat växten och fått fram sorter där bären mognar mera samtidigt och med en sötare smak. Namnsorten ‘Smoky’ är den vanligaste i odling.

Amelanchier-alnifolia-Smoky-150514(4)

Amelanchier-alnifolia-Smoky-150514(1)

 

Amelanchier-alnifolia-Smoky-150514(2)

Bären är nyttiga och har ett högt innehåll av bl.a. antioxidanter, vitamin C och pro-A-vitamin. Dessutom rikligt med järn. Mycket odlingsvärd buske, vacker och nyttig!

Bären mognar inte samtidigt men sitter kvar länge utan att släppa taget. Dom ger en extra färgkick här tillsammans med Lysimachia ciliata ‘Firecracker’ GULDLYSING i förgrunden och Aconogonon x fennicum FINNSLIDE där bak.

En bländande vår. Här tillsammans med Prunus x serrulata ‘Royal Burgundy’ som jag hämtat från min fars täppa efter att han gått bort.

Amelanchier-spicata

Amelanchier spicata  vår vanliga Häggmispel, växer i en bergsskreva bakom Muschleriet.