Amarine belladiva ’Emanuelle’

AMARINE 'Emanuelle'

Även

× Amarine tubergenii ‘Emanuelle’ (PBR) (Belladiva-Serien)

Korsning mellan Amaryllis belladonna x Nerine bowdenii

Detta smycke är en ny bekantskap för mig, jag fick några lökar i kruka av en vän sent förra året (2022) och lät den stå kallt med sparsamt ljus från ett norrfönster under vintern. Någon gång i april när många av vårlökarna har blommat över är det dags att plantera lökar som ska blomma till hösten. När det gällde vår Amarine så blev det snarare att plantera om lökarna i ny jord. Den påstås klara -10C på friland men det är synd att chansa, dessutom passar den ju utmärkt i kruka.

Under sommaren fick den stå på muren runt Dammen i full sol och tillslut, i senare delen av september dök det upp två stänglar med knoppar på. Samtidigt blev vädret kyligare så den åkte skyndsamt in i Orangeriet tillsammans med övriga frostömma krukväxter.

Amarine med frostkänsliga vänner.

Namnet Ama-rine är en ”sammanslagning” av Amaryllis och Nerine. Växtförädlare lyckades skapa en intergenerisk hybrid, en korsning mellan växter som tillhör olika arter och olika släkten. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om detta intrång i evolutionen men när man ser resultatet så imponeras man. Nåja, Nerine tillhör familjen Amaryllidaceae så dom är ju släkt fast på långt håll.

Första veckan i oktober och en knopp spricker sakta ut. Jag hade bara sett Amarine på nätet innan så min nyfikenhet var minst sagt stor.

Det finns en handfull liknande korsningar t.ex ’Anastasia’ i en djupare rosaröd färg, även ’Paris’ bör nämnas för sina vackert mönstrade kronblad.