Allium ‘Millenium’

TRÄDGÅRDSKANTLÖK 'MILLENIUM'

Allium ’Millenium’ är en mycket användbar perenn. Till skillnad från många andra släktingar så vissnar inte bladen ner under sommaren utan bildar en vacker tuva av glänsande långsmala, platta blad. Här börjar den blomma i mitten av juli och fortsätter länge i augusti med lysande rosalila buketter. Ofta när man går förbi så surrar det av bin och humlor och är även en favorit bland fjärilar.

Initialt i juli är blomman inte så stark i färgen men första bilden som är tagen i mitten av augusti visar hur färgen mognar.

Den introducerades som namnet antyder vid millennieskiftet av växtförädlaren Mark McDonough och förde länge en anonym tillvaro i Amerika ända tills Perennial Plant Association utsåg den till årets perenn 2018. Det blev startskottet för en bredare lansering och även i Sverige kunde man hitta den på plantskolorna. Här blev den välförtjänt årets perenn 2021.

Enligt McDonough är ’Millenium’ en självsådd hybrid där Sibirisk Kantlök, Allium nutans, och Kantlök, Allium lusitanicum verkar att ha haft ett finger med i spelet.