Adiantum aleuticum

SERPENTINADIANTUM

En graciös perenn ormbunke som planterades i det nya Skugglandet i juni 2021.

I början av maj växer det fram smala bruna stjälkar som senare övergår i glänsande lila-svart. På toppen utvecklar sig bladen som först ser ut som små händer innan de vecklar ut sig på vardera sidan av stjälken oftast i par mitt emot varandra.

Efter några år bildas en luftig rugge med horisontella blad. Den kan bli upp mot 75cm om man ger den en giva humusrik kompost under våren.

Den föredrar skuggiga, fuktiga lägen med bördig, väldränerad jord.

Epitetet –aleuticum anger att den huvudsakligen kommer från Aleuterna eller Aleutiska öarna, en kedja av ungefär 200 öar som glest sammanbinder Alaska i USA med Kamtjatka i Ryssland. Man undrar ju stillsamt hur den lyckats etablera sig på dessa vulkaniskt aktiva öar, ständigt omgivna av dimma, fuktigt och kallt. Lägg sedan till att den verkar trivas bland serpentinitsten som i sig är mycket basiskt och innehåller höga halter av tungmetaller.

Detta visste jag inget om när den planterades i Skugglandet och några år efter när korten togs så verkar den ju trivas bra. Namnet Serpentinadiantum förmodar jag är kopplat till dess förmåga att växa bland serpentinitblock och stenar. Nu växer den också på andra ställen i USA t.ex. längs Newfoundland ner mot bergen i Vermont.

Den kallas på engelska för Maidenhair = Jungfruhår.