Miscanthus

MISKANTUS

Miscanthus

Även kallad Elefantgräs

En egen liten bonusflik om dessa magnifika gräs som får räknas till de allra vackraste här i trädgården, kanske med undantag för sådana som inte klarar klimatet så bra här i Blackstorp, tänker fr.a. på vissa Pennisetum.

Ett släkte med 12 arter med stor utbredning i Sydostasien och tropiska Afrika. Det är arten Miscanthus sinensis, GLANSMISKANTUS, med en uppsjö av korsningar som gjort gräset så populärt. Ernst Pagels, trädgårdsmästare i tyska Leer står bakom många av dessa korsningar.  Han kom på 1930-talet i kontakt med Karl Foerster och hans idéer om att använda gräs i rabatter mm.

Latinets -sinensis, från Kina, är lånat från arabiskans ord för Kina -sin.

De flesta gräsen har jag köpt från Overdams Plantskola i Danmark som har ett enormt utbud av olika sorters gräs. Passa på att besöka plantskolan framåt hösten när gräsen står i blom, den ligger inte långt ifrån det fantastiska konstmuseet Louisiana i Humlebæk.

Någon gång i slutet av 1900-talet planterades några Miscanthus sinensis ’Kleine Fontäne’ på Framkanten och har sedan dess varje år bjudit på vackra tablåer framåt hösten och vintern.

Miscanthus3

Vi ser den från köksfönstret i motljus och vipporna lyser i silver mycket effektfullt.

En del år senare när arbetet med Fruktgården var igång sattes några Miscanthus sinensis ‚Malepartus’ vid gången in och skapar tillsammans med andra högväxande perenner en speciell känsla och närhet, kanske återskapar minnen från barndomen när man många gånger fick titta upp underifrån på växterna. När så Innanför stod klart 2012 planterades Miscanthus sinensis ’Strictus’ där, en namnsort som inte blommar men som har vackra blad med tvärstrimmor i gult. Vid sidan av Magasinet kringgärdade jag en bergskreva med vita mexitegelstenar, Vita Muren kallad. 2014 sattes där tre plantor av Miscanthus giganteus, Elefantgräs, som skärmade av platsen effektivt redan första året tillsammans med ett exemplar vardera av Miscanthus sinenesis ’Flamingo’ och Miscanthus sinensis ’Yaku Jima’.  Samma år var Dammen färdig och framför den åtta meter långa muren sattes ett antal Miscanthus sinensis ’Dronning Ingrid’. Vid gaveln av Magasinet hamnade Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’ som fram till 1960-talet var en av de få Miskantus som gick att få tag på här i väst.

Det kommer förmodligen att planteras några fler namnsorter frampå då utbudet är rikt och mycket användbart i alla delar av en trädgård.

Miscanthus2

Fröna sitter envist kvar hela vintern. Bilden tagen i mitten av mars.

När den tidiga våren till slut går mot vår klipper jag ner ruggarna till någon decimeter och gödslar på med det som står till buds. Man kan lägga tämligen färsk hästgödsel ovanpå de stubbade stråna och låta regnet sakta gödsla plantorna. Jag brukar ge en extra giva god jord spetsad med chrysan i mitten av beståndet om det glesnat där, vilket det ofta gör.